RAW MOROTSKAKA Leave a comment

RAW MOROTSKAKA à la Grönt varje Dag 

En av våra fantastiska ambassadörer Grönt varje Dag delar här med sig av sin magiskt saftiga & goda Morotskaka!

“En morotskaka som är raw, glutenfri & utan vitt raffinerat socker kan man inte tacka nej till. Denna är även gjord utan min vitamix & mina vanliga formar. Den blev riktigt populär & en fullträff hos oss! Den mixas lätt i hop i två steg & ställs i frysen under natten. Ja denna smakar morotskaka & har en fantastisk textur som påminner precis om vanlig morotskaka.”

RAW MOROTSKAKA

Author: Grönt varje Dag

Ingredients

  • Morotskaka ( GF+V+Raw);
  • 100 gram finriven morot ( krama ut vätska)
  • 3 dl valnötter av god kvalité
  • 1/2 dl [url href=”https://www.motherearth.se/sv/artiklar/ananas-torkad-eko-100-gram.html” target=”_blank”]torkad ananas[/url]
  • 1 dl riven kokos
  • 10 mjuka dadlar
  • 1 msk [url href=”https://www.motherearth.se/sv/artiklar/kokosolja-virgin-raw-eko-krav.html” target=”_blank”]kallpressad kokosolja[/url]
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1/2 malen ingefära
  • nypa flingsalt
  • Frosting;
  • ca 4 dl cashewnötter blötlagda i 4 – 6 timmar
  • 1,5 dl mandelmjölk
  • 2 msk pressad citronjuice
  • 3 msk sötning, rissirap eller ljus agave
  • 1/2 dl torkad ananas
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk kallpressad kokosolja ( varsamt smält i vattenbad)
  • 2 msk virgin kokossmör ( varsamt smält i vattenbad)
  • en nypa flingsalt

Instructions

  1. Kakan: Lägg alla ingredienser till kakan i en matberedare / mixer & mixa fint ( ska påminna om en deg) Plasta in en form, rund ca 12 cm eller motsvarande avlång. Tryck ut degen jämt i formen. Ställ åt sidan.
  2. Frosting:
  3. Lägg alla ingredienser förutom kokossmör & kokosolja i en mixer/ matberedare & mixa slät. Stanna maskinen & skrapa ner från kanterna ett par gånger. Tillsätt sedan kokosolja/ smör & mixa klart.
  4. Häll frosting över kakan, täck över & ställ i frysen i minst 8 timmar.

Notes

Som extra topping så har Grönt varje dag använt gojibär & bipollen. Man kan ju välja själv vilken topping man önskar & gillar. Bipollen ingår inte i en vegankost, så då utesluter man den!
3.5.3208

13815210_10157203274975252_1889825176_n

“Några ord på vägen! Valnötter bör alltid väljas med omsorg & av högsta kvalité. Jag blötlägger först & sen torkar jag mina valnötter i torkugn. Kan verka som mycket jobb, men gör en otrolig skillnad i smak. Det är en metod som i raw food sammanhang kallas; att man aktiverar nötter & frön! Man väcker frön, nötter & säd till liv som leder till att det frigör en enzym så att nötter & frön blir lättare att smälta för matsmältningen & näringsämnena ökar. Blötlägg nötter, frön eller säd över natten, låt det gro någon dag ( skölj en – två gånger ) och torka sen i en torkugn eller i vanlig ugn på lägsta värme med luckan på glänt. Det tar sin tid, men är så värt mödan. Här gäller det att de står så länge att de verkligen torkar, 15 – 20 timmar. Annars kan det börja mögla & då är det bara att kasta bort. Nötter blir hur som helst, verkligen så mycket godare av att aktiveras. Vill man testa innan man börjar aktivera nötter hemma, så har flera hälsokost butiker aktiverade nötter till försäljning!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.